Ε.Μ.Υ.
  ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ: 04/03/15 18:00 UTC
Κάντε κλικ για μεγέθυνση
Περιφέρειες
Αττική | Κρήτη | Ήπειρος | Στερεά Ελλάδα | Νησιά Ιονίου | Κεντρική Μακεδονία | Δυτική Μακεδονία | Ανατολική Μακεδονία και Θράκη | Βόρειο Αιγαίο | Πελοπόννησος | Νότιο Αιγαίο | Θεσσαλία | Δυτική Ελλάδα
Κλίμα πόλεων
Κλίμα ανά μήνα
Κλιματικό Δελτίο
  ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Το πρώτο μισό του Δεκέμβρη χαρακτηρίστηκε
από σχετικά υψηλές θερμοκρασίες και σημαντικό
υετό. Ακολούθησε μια ήπια περίοδος μέχρι τα
Χριστούγεννα ενώ σφοδρή κακοκαιρία έπληξε
σταδιακά όλες τις περιοχές της χώρας στο τέλος
του μήνα.

Ειδικότερα το τελευταίο διήμερο πυκνές
χιονοπτώσεις, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες,
ισχυρές καταιγίδες και πολύ θυελλώδεις άνεμοι
προκάλεσαν αρκετά προβλήματα σε στεριά και
θάλασσα...
  Κλιματικό Δελτίο Δεκεμβρίου 2014 more
Image
Πρόγνωση Καιρού Παρών Καιρός Κλιματολογία Μετεωρολογία Ε.Μ.Υ. 04/03/2015
  Αεροναυτιλία Ναυτιλία Γεωργία Παροχή Υπηρεσιών  
  ΥΠΕΘΑ | ΓΕΑ   English
   Κύρια Σελίδα / Κλιματολογία
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2013
Ο καθορισμός των κατηγοριών και η επιλογή των συγκεκριμένων περιπτώσεων κάθε κατηγορίας έγινε σύμφωνα με τις οδηγίες και τις συστάσεις του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.
Για τις επιλεγμένες περιπτώσεις λήφθηκαν υπόψη κριτήρια γεωγραφικής έκτασης, διάρκειας, σφοδρότητας, απωλειών ανθρώπινης ζωής και επιπτώσεων.
 
 Σημαντικότερο επεισόδιο ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ  Σημαντικότερο ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΟ επεισόδιο
 Σημαντικότερα επεισόδια ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΚΟΝΗΣ  Οι ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ του Ιουνίου 2013
 Η "ΚΑΥΤΗ" ΑΝΟΙΞΗ του 2013
 Ο "ΥΓΡΟΣ" ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ του 2013
 Ο "ΞΗΡΟΣ" ΑΠΡΙΛΙΟΣ του 2013
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΙΡΟΥ - Χειμώνας 2013-2014
Βροχόπτωση
Στην Ελλάδα, η βροχόπτωση τους χειμερινούς μήνες 2013-2014 ήταν λίγο μικρότερη από την αντίστοιχη κλιματική μέση τιμή. Ο περίπου 1,2 φορές πιο βροχερός Ιανουάριος 2014 αντισταθμίστηκε από τον ξηρό Δεκέμβριο 2013, αλλά κυρίως από τον Φεβρουάριο 2014. Ειδικότερα, τον Φεβρουάριο 2014 σε πολλές περιοχές η βροχόπτωση ήταν λιγότερη κατά 40-80% από τον μέσο όρο και μόνο στα βορειοδυτικά ήταν περίπου ίση με τον μέσο όρο. Αξίζει να αναφερθεί ότι τον Φεβρουάριο 2014 στην βορειοανατολική περιοχή της χώρας, το ποσό της βροχόπτωσης ήταν μικρότερο του 20% του κανονικού.

Θερμοκρασία
Η μέση θερμοκρασία του χειμώνα 2013-2014 ήταν μεγαλύτερη από τα κανονικά για την εποχή. Αν και ο Δεκέμβριος 2013 ήταν ελαφρά ψυχρότερος, ο Ιανουάριος 2014 και ο Φεβρουάριος 2014 ήταν θερμότεροι από τον μέσο όρο. Ειδικότερα, η μέση μηνιαία μέγιστη θερμοκρασία Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2014 ήταν υψηλότερη περίπου κατά 2,5 °C των κλιματολογικών τιμών, ενώ, ειδικότερα, τον Φεβρουάριο 2014, τοπικά στις κεντρικές και βορειοανατολικές περιοχές της χώρας οι αποκλίσεις της μέγιστης θερμοκρασίας υπερέβησαν τους 3 °C.
Το κλίμα της Ελλάδας

Το κλίμα της Ελλάδας είναι τυπικά μεσογειακό: ήπιοι και υγροί χειμώνες, σχετικά θερμά και ξηρά καλοκαίρια και, γενικά, μακρές περίοδοι ηλιοφάνειας κατά την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους.

Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των παραλλήλων 340 και 420 του Βορείου ημισφαιρίου και βρέχεται από την Ανατολική Μεσόγειο. Το κλίμα της έχει σε γενικές γραμμές τα χαρακτηριστικά του Μεσογειακού κλίματος, δηλαδή ήπιους και βροχερούς χειμώνες, σχετικώς θερμά και ξηρά καλοκαίρια και μεγάλη ηλιοφάνεια όλο σχεδόν το χρόνο.
Λεπτομερέστερα στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας παρουσιάζεται μια μεγάλη ποικιλία κλιματικών τύπων, πάντα βέβαια μέσα στα πλαίσια του Μεσογειακού κλίματος. Αυτό οφείλεται στην τοπογραφική διαμόρφωση της χώρας που έχει μεγάλες διαφορές υψομέτρου ( υπάρχουν μεγάλες οροσειρές κατά μήκος της κεντρικής χώρας και άλλοι ορεινοί όγκοι) και εναλλαγή ξηράς και θάλασσας. Έτσι από το ξηρό κλίμα της Αττικής και γενικά της Ανατολικής Ελλάδας μεταπίπτουμε στο υγρό της Βόρειας και Δυτικής Ελλάδας. Τέτοιες κλιματικές διαφορές συναντώνται ακόμη και σε τόπους που βρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους , πράγμα που παρουσιάζεται σε λίγες μόνο χώρες σε όλο τον κόσμο.
Από κλιματολογικής πλευράς το έτος μπορεί να χωριστεί κυρίως σε δύο εποχές: Την ψυχρή και βροχερή χειμερινή περίοδο που διαρκεί από τα μέσα του Οκτωβρίου και μέχρι το τέλος Μαρτίου και τη θερμή και άνομβρη εποχή που διαρκεί από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο.
Κατά την πρώτη περίοδο οι ψυχρότεροι μήνες είναι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, όπου κατά μέσον όρο η μέση ελάχιστη θερμοκρασία κυμαίνεται από 5-10 0 C στις παραθαλάσσιες περιοχές, από 0 - 5 0 C στις ηπειρωτικές περιοχές και με χαμηλότερες τιμές κάτω από το μηδέν στις βόρειες περιοχές.
Οι βροχές στη χώρα μας ακόμη και τη χειμερινή περίοδο δεν διαρκούν για πολλές ημέρες και ο ουρανός της Ελλάδας δεν μένει συννεφιασμένος για αρκετές συνεχόμενες ημέρες, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές της γης. Οι χειμερινές κακοκαιρίες διακόπτονται συχνά κατά τον Ιανουάριο και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου από ηλιόλουστες ημέρες, τις γνωστές από την αρχαιότητα “ Αλκυονίδες ημέρες”.
Η χειμερινή εποχή είναι γλυκύτερη στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου από ό,τι στη Βόρεια και Ανατολική Ελλάδα.
Κατά τη θερμή και άνομβρη εποχή ο καιρός είναι σταθερός , ο ουρανός σχεδόν αίθριος, ο ήλιος λαμπερός και δεν βρέχει εκτός από σπάνια διαλείμματα με ραγδαίες βροχές ή καταιγίδες μικρής όμως διάρκειας.
Η θερμότερη περίοδος είναι το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου και το πρώτο του Αυγούστου οπότε η μέση μεγίστη θερμοκρασία κυμαίνεται από 29 C μέχρι 35 C. Κατά τη θερμή εποχή οι υψηλές θερμοκρασίες μετριάζονται από τη δροσερή θαλάσσια αύρα στις παράκτιες περιοχές της χώρας και από τους βόρειους ανέμους ( ετησίες ) που φυσούν κυρίως στο Αιγαίο.
Η Άνοιξη έχει μικρή διάρκεια , διότι ο μεν Χειμώνας είναι όψιμος, το δε καλοκαίρι αρχίζει πρώιμα. Το Φθινόπωρο είναι μακρύ και θερμό και πολλές φορές παρατείνεται στη Νότια Ελλάδα και μέχρι τα μισά του Δεκεμβρίου.
 
Όροι χρήσης | Επικοινωνία | Ομάδα έργου